![]() |
|
مقدمه:
جهان امروز در حال ورود به به عصری است که به آن عصر اطلاعات و به جوامع استفاده کننده آن جوامع اطللاعاتی می گویند. بیش از نود درصد از تمامی اطلاعات و دانش که بشر در طول تاریخ بدست آورده است، در چند دهه اخیر حاصل شده است. امروزه اطلاعات در کنار عواملی مانند نیروی انسانی، مواد اولیه، سرمایه نیروف انرژی و ماشین آلات به عنوان یکی از عناصر تولید، نقش مهمی را ایفا نموده و روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود. بنابرین همانطور که سایر منابع نیاز به مدریت دارند، اطلاعات نیز از این امر مستثنی نبوده و نیاز به مدیریتی صحیح دارند(فرج پور و نوری،۱۳۹۴). امروزه از با اهمیت ترین سیستم های که در مدیریت سازمان های گونان آن را مورد استفاده قرار می گیرد سیستم های اطلاعاتی مدیریت می باشد. این توجه از آنجایی سرچشمه می گیرد که اولا امروزه اطلاعات مختلفی در اطراف ما رد و بدل می شود که بدون توجه و اطلاع از آن تصمیم گیری برای سازمان ها دچار مشکل می کند و ثانیأ تغییرات محیطی و توسعه ی سازمان ها و پیچیدگی سیستم های اطلاعاتی، نیاز مدیران را به اطلاعات فزونی بخشیده به طوری که هزینه تصمیم های ضعیف غیر قابل جبران و زیان آور می گردد. و ثالثأ هدف سیستم های اطلاعاتی مدیریت فزایش توان تصمیم گیری مدیریت به سطح بالاتر است(۲۰۰۳، Guy& Arison).
به بیانی دیگر فضای رقابتی حاکم بر کسب وکارها، به همراه پیشرفت های فناوری و دانشی ، بیش از هر زمان دیگری مدیران را نیازمند دسترسی به داده ها، اطلاعات مربوط به فعالیت های درون سازمانی و صنعت فعالیت و دانش نهفته در آن ها نموده است . اطلاعات و دانشی که می توانند ضمن ایجاد امکان تصمیم گیری های مناسب برای مدیران به عنوان پشتیبان تصمیمات آن ها نیز مورد استفاده قرار گیرند .مدیران می توانند با استفاده از این اطلاعات چگونگی اثربخشی تصمیمات و فعالیت های سازمان را کنترل کنند و در مقام مقایسه با اهداف پیش روی سازمان خود با عملکرد محقق شده، با برنامه ریزی و تصمیم های به موقع، بر توان رقابتی سازمان خود در رقابت با سایر رقبا بیفزایند(خدابخشی ،۱۳۹۵).
در حقیقت یکی از مهم ترین مواردی که در سازمان های امروز به خوبی قابل رؤیت است، فراوانی و حجم بالای داده ها و اطلاعاتی است که در سازمان ها تولید می شوند. این حجم وسیع از داده و اطلاعات درعین اینکه سازمان ها را با مسائلی در رابطه با چگونگی نگهداری، جمع آوری و طبقه بندی داده ها روبه رو می سازد، دانشی را در درون خود نهفته دارند که یک سازمان یاد گیرنده و هوشمند از آن به مانند فرصتی جهت ارتقای توانمندی های خود استفاده می کنند. چگونگی استفاده از این حجم داده و اطلاعات به نحوی که بالاترین بازدهی و بهره وری رابه دنبال داشته باشد(فدایی نژاد و صادقی شریف و بناییان،۱۳۹۰).
سیستم های اطلاعات مدیریت(MIS ):
سیستم های اطلاعات مدیریت سیستم هایی هستند که اطلاعات را به شکل گزارش هایی برای مدیران فراهم می کنند. برای مثال مدیران فروش ممکن است از رایانه های شبکه شده برای گرفتن گزارشات فوری از نتایج فروش محصولات و گزارش های تحلیل فروش روزانه افراد شرکت خود بهره گیرند(۸). باید توجه داشت که اصولاً مفهوم MIS تا حدی در پاسخ به نقصان های سیستم های رایانه ای نخستین مانند TPS بوجود آمد؛ زیرا این سیستم ها اغلب در انجام پردازش های عملیات موفق بودند ولی اطلاعات کمی برای مدیران فراهم می کردند.
سیستم اطلاعات مدیریت نه تنها مدیران را در امور استراتژیک حمایت می کند، بلکه در تصمیمات تکراری و روزمره نیز اطلاعات لازم را در اختیار مدیران تاکتیکی قرارمی دهد و آنها را قادر می سازد تابه اطلاعاتی دست یابند که جهت تصمیماتشان کمک موثری باشد. سیستم اطلاعات مدیریت می تواند تصاویری از مغایرت ها و انحرافات از برنامه های تعیین شده را نیز آشکار سازد چنین اطلاعاتی از طریق تهیه گزارشات مدیریت در قالب ها و تصاویر منطقی و قابل تعبیر و تفسیر و تجربه و تحلیل در اختیار مدیریت قرار می گیرد. زیر مجموعه های سیستم سیستم اطلاعات مدیریت عبارتند از: سیستم های اطلاعاتی مدیریت نیروی انسانی، سیستم های اطلاعاتی مدیریت مالی و حسابداری، سیستم های اطلاعاتی مدیریت تولید و سیستم های اطلاعاتی بازاریابی و فروش که متکی بر پایگاه های مشترک و متقابل است.
مدیران سیستم اطلاعات مدیریت بایستی از دنیای حقیقی و سیستم های موجود در سازمان مطلع باشند تا بتوانند نقش موثری را ایفا کنند و به همین دلیل بایستی اطلاعات صحیح در اختیارشان قرارگیرد. یکی از نقش های مهم مدیر، آگاهی و تفسیر از عوامل محیطی و بیرونی سازمان است. مدیران سیستم اطلاعات مدیریت بایستی از ارزش های سیستم های موجود مطلع گردند و اینکه سیستم های دستی موجود چه اطلاعات و نقشی را بر عهده دارند. عملاً مدیر سیستم اطلاعات مدیریت برای طراحی و کنترل شرکت به معاون خدمات اجرایی یا معاون ارشد گزارش می دهد در بسیاری از شرکت ها، شاخه معاونت سیستم اطلاعات مدیریت بوجود می آید که گزارش گو را مستقیماً مدیریت عالی تسلیم می دارد (مومنی ۲، ۱۳۷).
فرایند تصمیم گیری
در سال ۱۹۵۰، هربرت سیمون و جیمز مارس برای اولین بار برای معرفی تصمیم گیری های مختلف، چارچوبی برای درک رفتار سازمانی ارائه دادند. اگر چه آنها در مدل بوروکراتیک بر کار فردی در سازمان منطقی تاکید می کردند اما در نتیجه رفتار منطقی مدل جدیدی را اضافه کردند . در این مدل تصمیم گیری ، رضایت بخشی نسبی سایمون به جای تصمیم گیری عقلایی مطرح می شود . به جای بررسی همه گزینه ها مجموعه ای از جایگزین های ممکن را بررسی کرد(زوارره و دیگران ، ۲۰۱۱ ،۱۶۴) تصمیم گیری فرایندی است که با انتخاب اعضای سازمانی اقدام خاصی در پاسخ به تهدید ها و فرصت ها ایفا می کند. در نتیجه یک تصمیم خوب موجب اقداماتی می شود که برای یک فرد، گروه و سازمان موثر باشد(گابریل و اوبارا، ۲۰۱۳ ،۸۰).
در فرایند تصمیم گیری ابتدا مساله و محدوده آن تعریف می شود . بر مبنای تعریف مساله هدفهایی مشخص می گردد. از سوی دیگر بر مبنای همین تعریف، متغیرهای مدل مشخص می شود. متغیرهای تصمیم گیری،متغیرهایی هستند که توسط تصمیم گیرنده کنترل می شوند. متغیرهای میانی ارتباط میان متغیرهای تصمیم گیری با متغیرهای خروجی را برقرار می کنند. متغییرهای خروجی، متغیرهایی هستند که تصمیم گیرنده با استفاده از آنها میزان کار آمدی را اندازه گیری می کند(خادمی،۱۳۷۲). برای هر یک از فرایندهای تصمیم گیری اخلاقی شدتی مشخص شده است و ما ابزارهای مختلف طراحی شده را بررسی می کنیم تا در انتها تصمیم مناسب بگیریم(درک و هال و لنگ،۲۰۱۱،۷۴).
فهرست مطالب
چکیده: ۳
مقدمه: ۸
بخش اول: کلیات پژوهش: ۱۰
۱-۱ بیان مساله: ۱۱
۲-۱ نوآوری تحقیق ۱۳
۳-۱ اهداف پژوهش: ۱۳
۱-۳-۲ هدف های فرعی: ۱۳
۴-۱ فرضیه های پژوهش: ۱۴
۱-۴-۱ فرضیه اصلی: ۱۴
۲-۴-۱ فرضیه های فرعی: ۱۴
۱-۵-۱ قلمرو موضوعی تحقیق: ۱۴
۱-۵-۲ قلمرو مکانی تحقیق: ۱۵
۱-۵-۳ قلمرو زمانی تحقیق: ۱۵
- ۲٫ بخش دوم: مبانی نظری تحقیق ۱۶
۲-۱-۱ سیستم های اطلاعاتی: ۱۷
۲-۱-۲ سیستم های اطلاعاتی و کامپیوتری: ۱۸
۲-۱-۳ طبقه بندی سیستم های اطلاعاتی ۲۰
۲-۱-۳-۱ سیستم های پردازش عملیات ۲۰
۲-۱-۳-۲ سیستم های کنترل فرایند: ۲۱
۲-۱-۳-۳ سیستم های اطلاعات مدیریت(MIS): ۲۱
۲-۱-۳-۳-۱ ویژگی سیستم اطلاعات مدیریت ۲۲
۲-۱-۳-۳-۲ استفاده از سیستم اطلاعات مدیریت در برنامه ریزی بلند مدت ۲۲
۲-۱-۳-۳-۳ استفاده از سیستم اطلاعات مدیریت در برنامه ریزی کوتاه مدت ۲۳
۲-۱-۳-۴ سیستم های پشتیبانی از تصمیم(DSS): ۲۳
۲-۱-۳-۴-۱ ویژگی سیستم پشتیبانی تصمیم گیری ۲۵
۲-۱-۳-۴-۲ انواع سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری(DSS): 25
۲-۱-۳-۴-۲-۱ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری ارتباط محور ۲۶
۲-۱-۳-۴-۲-۲ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری داده محور ۲۶
۲-۱-۳-۴-۲-۳ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری سند محور ۲۷
۲-۱-۳-۴-۲-۴ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری دانش محور ۲۷
۲-۱-۳-۴-۲-۵ سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری مدل محور ۲۸
۲-۱-۳-۵ سیستم های پشتیبانی تصمیمگیری گروهی(GDSS): 28
۲-۱-۳-۶ سیستم های حمایت از مدیر عالی اجرایی: ۲۹
۲-۱-۳-۶ -۱ سیستم های اطلاعات مدیر عالی اجرایی: ۲۹
۲-۱-۳-۶ -۲ سیستم های اطلاعاتی راهبردی: ۲۹
۲-۱-۳-۷ سیستم های خبره: ۳۰
۲-۱-۳-۸ سیستم پشتیبان مدیریت(MISs) ۳۰
۲-۱-۳-۹ سیستم اطلاعات مدیریت شرکت تجاری تحقیقاتی آتاکو: ۳۳
۲-۱-۳-۱۰ فرایند تصمیم گیری ۳۴
۲-۱-۴ نرخ ارز و تحولات آن: ۳۵
مهم ترین سیاست های جدید ارزی و آثار آن بر بازار ارز ۳۸
۲- ۲ پیشینه تحقیق ۳۹
۲-۲-۱ تحقیقات داخلی ۳۹
۲-۲-۲ تحقیقات خارجی ۴۰
بخش سوم: روش تحقیق ۴۱
۳-۱ جامعه آماری و روش نمونه گیری: ۴۲
۳-۲ تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران: ۴۳
۳-۳ روایی و پایایی تحقیق: ۴۴
- ۴٫ روش تجزیه و تحلیل تحقیق: ۴۵
۴-۱ بخش اول توصیف آماری: ۴۵
۴-۱-۱ جنسیت: ۴۵
۴-۱-۲ تحصیلات: ۴۶
۴-۱-۳ سابقه کاری: ۴۷
۴-۲ بخش دوم : تجزیه و تحلیل استنباطی داده های آماری( آزمون آماری فرضیه های تحقیق): ۴۸
۴-۲-۱ فرضیه های اصلی تحقیق: ۴۹
۴-۲-۲ فرضیه های فرعی: ۵۰
۵٫نتیجه گیری و پیشنهادات: ۵۵
۵-۱ نتایج حاصل از توصیف دادهها: ۵۶
۵-۲ نتایج آمار استنباطی: ۵۶
۵-۳ نتیجه گیری نهایی: ۵۷
۵-۴ پیشنهادات کاربردی : ۵۸
۵-۵ پیشنهاد برای تحقیقات بعدی: ۶۰
۵-۶ محدودیتهای تحقیق: ۶۰
۵-۶-۱ محدودیت های قابل کنترل: ۶۰
۵-۶-۲ محدودیت های خارج از کنترل: ۶۱
۶٫ منابع و ماخذ: ۶۲
۶-۱ منابع فارسی: ۶۲
۶-۲ منابع انگلیسی: ۶۴
سمینار بررسی تاثیر سیستم های اطلاعاتی مدیریت (MIS) بر فرآیندهای تصمیم گیری مدیران با ۶۴ صفحه به صورت فایل word و مناسب منبع دهی و استفاده در پژوهش های دانشگاهی می باشد.